Ulje u prodavnicama iznad 120 dinara

Bez autora
Sep 01 2010

Iako su cene ulja u trgovinama za sada nepromenjene, proizvođači već najavljuju nove cenovnike jer je u preradu ušao ovogodišnji rod suncokreta koji u otkupu plaćaju skoro pa dvostruko više nego prošle godine. Ali, oni tvrde da procenat poskupljenja sirovina ne mora direktno da se odrazi na cenu ulja u maloprodaji jer trgovci imaju marginu dovoljnu da bar delimično smanje udar na standard potrošača. Fabrička cena ove namirnice kretaće se oko 140 dinara, ali to ne znači da će i u maloprodaji biti mehanički preslikana. Proizvođači podsećaju da trgovci imaju dovoljno prostora da delimično „ispeglaju“ ovo poskupljenje jer se velikim lancima odobrava rabat od 10 do 15 odsto. Tu je i akcijski rabat, tako da krajnja nabavna cena iz fabrike može da se spusti na oko 120 dinara. Na to se, dodaje PDV, ali on se trgovini vraća, a marža za taj proizvod ne premašuje pet do šest odsto, pa se očekuje da će, posebno u velikim trgovinama, cena ulja da se kreće od 120 do 125 dinara.

Ulje u prodavnicama iznad 120 dinaraIako su cene ulja u trgovinama za sada nepromenjene, proizvođači već najavljuju nove cenovnike jer je u preradu ušao ovogodišnji rod suncokreta koji u otkupu plaćaju skoro pa dvostruko više nego prošle godine.

Ali, oni tvrde da procenat poskupljenja sirovina ne mora direktno da se odrazi na cenu ulja u maloprodaji jer trgovci imaju marginu dovoljnu da bar delimično smanje udar na standard potrošača.

Kako su nam rekli u jednoj od uljara, fabrička cena ove namirnice kretaće se oko 140 dinara, ali to ne znači da će i u maloprodaji biti mehanički preslikana. Proizvođači podsećaju da trgovci imaju dovoljno prostora da delimično „ispeglaju“ ovo poskupljenje jer se velikim lancima odobrava rabat od 10 do 15 odsto. Tu je i akcijski rabat, tako da krajnja nabavna cena iz fabrike može da se spusti na oko 120 dinara. Na to se, dodaje PDV, ali on se trgovini vraća, a marža za taj proizvod ne premašuje pet do šest odsto, pa se očekuje da će, posebno u velikim trgovinama, cena ulja da se kreće od 120 do 125 dinara.

Činjenica je da je za tonu suncokreta prošle godine trebalo izdvojiti 220 evra, a sada je raspon, zavisno od kvaliteta zrna od 350 do 420 evra. I na svetskim berzama cena sirovog ulja ove godine znatno je viša i kreće se oko 870 dorara za tonu, dok je prošlogodišnja varirala između 500 i 600 dolara. Za jedan litar jestivog ulja potrebna su 2,5 kilograma suncokreta, a osim sirovine fabrike u cenu moraju da ugrade troškove obrade, energenata, ambalaže, radne snage i transporta, kao i fiskalne dažbine.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da će očekivani rod suncokreta biti na nivou prošle godine (350.000 tona), ali je otkupna cena dosta bolja. Dok su građani iznenađeni najavama o drugom poskupljenju ulja za kratko vreme, u Ministarstvu ističu da se poljoprivredni proizvođači, koji su prošle godine prodavali suncokret za 17 dinara po kilogramu, ove godine mogu nadati ceni od 30 i više dinara za istu količinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik